אגודמדריכי הסקי והסנובורד בישראל
צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked
הכנה מוקדמת לעונת הסקי

נהוג כיום לחלק את טכניקת הגלישה על השלג לשני סוגים: גלישה קונבנציונלית כפי שנלמדה עד לפני מספר שנים, וגלישת CARVING שהיא סגנון הגלישה המודרני אותו מלמדים כיום. בין שתי צורות הגלישה קיימת אינטראקציה, הן פועלות ביחד, עוזרות האחת לשניה, ומופיעות בצורה כזו או אחרת בזמן הגלישה.

לימוד הטכניקה מתבצע כמובן בזמן עונת הגלישה על השלג. ניתן לרכוש את המיומנות גם לפני ואחרי עונה הגלישה באולמות גלישה עם שלג מלאכותי הפועלים גם בקיץ או במדרונות עם שטיח פלסטי כדוגמת מדרונות הסקימולטור.

מאמר זה מתייחס לחלק אחר של ההכנה לגלישה בשלג: ההכנה הפיזית והמנטלית לפני תחילת עונת הגלישה. מדובר בפיתוח יכולות ביו-מוטוריות כלליות וכן בפיתוח יכולות ביו-מוטוריות ספציפיות המתאימות לסקי שלג.

הכנה מוקדמת לעונת הסקי תעזור לגולש להתמודד טוב יותר עם הכאבים המופיעים באופן טבעי בימים הראשונים של גלישה אינטנסיבית על השלג.

התרגילים המתוארים להלן הם תרגילים ספציפיים, המשלימים את תוכנית האימונים הכללית אשר צריכה לכלול תרגילי סיבולת וכח כגון: ריצה, רכיבה על האופניים, שחייה, הליכה מהירה, סקי מים, החלקה על גלגיליות, כוח וגמישות כללית.

מספר החזרות לכל תרגיל ותדירות האימונים צריכים להיות מתואם לגיל, רמת הכושר ומצב הבריאות של הגולש.

מספר חודשים לפני היציאה לסקי זאת תקופה מתאימה לשימוש במדרונות הסקימולטור.

בנוסף: כל מי שמתחיל תוכנית אימונים חייב להיבדק לפני תחילת האימונים אצל רופא מומחה.


על מנת להחזיק מעמד לאורך שעות גלישה רבות ביום ולא להתעייף כבר בצהרים, דבר שיכול לגרום לפציעות, יש צורך להתכונן בצורה רצינית: לפתח את הכושר הגופני הכללי והכושר הגופני הספציפי ולהגיע מוכן פיסית ומנטלית לעונת הגלישה.

תהליך הפיתוח של יכולות ביו-מוטוריות דומיננטיות כגון כוח, סיבולת, מהירות וגמישות, ויכולות ביו-מוטוריות ספציפיות כגון שיווי משקל, קואורדינציה, זריזות, סיבולת שרירים מהירות התגובה וכוח מתפרץ, הולך יד ביד עם פיתוח וחיזוק מנטלי.

במאמר זה נתייחס רק לתרגילים ספציפיים להעלאת הכושר הגופני בסקי. נתמקד בעקרונות הביצוע שלהם, במהירות ועוצמת הביצוע. ככלל, תהיה צורת התרגילים קרובה ככל שניתן לתנועות האמיתיות אשר מבוצעות בזמן גלישה על השלג.

ליכולות ביו-מוטוריות יש בסיס גנטי: חלק מהגולשים נולדים עם פוטנציאל גדול יותר להגיע ליכולות ביו-מוטוריות מתקדמות. יחד עם זאת, ניתן לשפר באופן ניכר את היכולות הביו-מוטוריות באמצעות אימונים מתאימים, בזמן הנכון ובמשך זמן סביר.

היכולות הביו-מוטוריות לא פועלות בנפרד, אלא באינטראקציה מושלמת ושתוף פעולה ביניהן. לכל אחד מאתנו יש רמת הרכב שונה של יכולות ביו-מוטוריות. כאשר הכוח והסיבולת משתפים פעולה, התוצאה היא סיבולת שרירית, יכולת ספציפית מאוד וחשובה בסקי; כאשר כוח מקסימלי משתף פעולה עם מהירות, התוצאה היא כוח מתפרץ, שגם הוא חשוב מאוד; שיתוף פעולה בין סיבולת ומהירות נותנת לנו סיבולת- מהירות; שיתוף פעולה בין מהירות, קואורדינציה , גמישות וכוח נותן לנו את הזריזות. כאשר הזריזות משתפת פעולה עם גמישות הפרקים, התוצאה היא המוביליות או קלות התנועה.

אחרי תקופת אימון מסוימת ולאחר שתרכשו ניסיון, תוכלו להפוך למדריכים של עצמכם. ככל שתשקיעו יותר זמן ואנרגיה בהכנה מוקדמת לעונת הסקי, תוכלו להתקדם מהר יותר ברמת הגלישה במהלך העונה עצמה. בנוסף, הכנה פיזית טובה היא בסיס של כוח, בריאות וריכוז מנטלי.

מה הוא אימון? פיתוח היכולות הפיזיות והמנטליות מתבצע במסגרת של אימונים. מה הוא בעצם אימון? אפשר להגדיר אימון כתהליך של חזרות על תרגילים מסוימים בצורה הדרגתית עם יעד סופי מוגדר, כגון פיתוח אתלטי של הגוף, העלאת רמת הטכניקה בענף ספורט מסוים ושיפור התוצאות. האימון מתבצע תחת פיקוח פדגוגי ורפאי. במסגרת אימונים ניתן לפתח את היכולות הביו-מוטוריות, היכולות הפיזיולוגיות, היכולות המנטליות וההתנהגות.
האימון צריך להיות ספציפי לכל ענף ספורט ולקחת בחשבון את גילו של המתאמן, מינו, מצב הבריאות ורמת ההכנה הגופנית שלו. לפני כניסה לתקופת אימון, יש להכין תכנית אימונים מסודרת בהתאם לזמן העומד לרשות המתאמן עד לתחילת עונת הסקי, ולמטרה העומדת בפניו. התכנית צריכה להביא בחשבון שילוב תרגילים שונים, והפסקות הדרושות להתאוששות הגוף.

מדוע האימון כול כך חשוב? בכיוון שבמשך עונת הסקי לרוב הגולשים אין מספיק ימי גלישה של ממש בכדי להיכנס לכושר גופני ספציפי הנדרש, ולהחזיק מעמד למאמץ הכרוך בזמן עונת הגלישה.

מה הן בעצם היכולות אותן יש לפתח על-מנת להגיע מוכנים לעונת הסקי? יש לפתח את השרירים העיקריים הפועלים בזמן הגלישה והפונקציות הגדולות של הגוף כגון: סיבולת לב-ראה, חילוף חומרים, וכו'.

כיצד מפתחים את הפונקציות של השרירים? דרך תרגילים מסוימים, דרך חזרות על תרגילים אלו, כלומר אימונים המתאימים למטרה שלנו, (מהירות, סיבולת, כוח וכו') מחושבים היטב, אחרת יכולים להזיק במקום לפתח. באימון הכללי אנו מפתחים את כל השרירים ואת הגוף כולו. באימונים הספציפיים אנו ממשיכים את הפיתוח כללי אבל מתרכזים בפיתוח שרירים העיקריים הפועלים בזמן הגלישות שונות.

 

למאמר המלא עיין בקובץ המצורף (5,063Kb)

עבור לתוכן העמוד